Sto padesát let od narození Alfreda Nikodéma

Alfred Nikodém (25. března 1864 – 30. října 1949)

byl pražský zlatník a všestranný sportovec – běžec, chodec, jezdec – dnes známý především jako průkopník zimního plavání. Veřejně plaval poprvé v Praze ve Vltavě o Vánocích 1923. Tento zvyk se ujal a v roce 1928 už plavalo v zimě u Národního divadla pod jeho vedením 63 plavců.

Naposledy plaval Nikodém veřejně ve Vltavě v prosinci 1945, na prvním vystoupení otužilců po skončení války. V roce 1946 předal vedení pražských otužilců Oldřichu Liškovi. Oldřich Liška a jím založený Tělovýchovný otužilecký klub zorganizovali 21. prosince 1947 vánoční plavání otužilců u Národního divadla. Alfred Nikodém zemřel o dva roky později a je pohřben na Vyšehradě. Tradice plavání během Vánoc ve Vltavě u Národního divadla trvá dodnes. Pod názvem Memoriál Alfreda Nikodéma je organizována I. plaveckým klubem otužilců Praha vždy 26. prosince.

A. Nikodém, Vyšehrad, výročí nestora českých otužilců
rozloučení s A. Nikodémem na Vyšehradě, foto Jiří Kuřina

V úterý 25. března 2014 uplynulo přesně 150 let od narození Alfreda Nikodéma. Toto výročí si v neděli 23. 3. v Praze připomenulo okolo stovky českých zimních plavců. U jeho hrobu na Vyšehradě promluvil zasloužilý sportovec Jan Novák, dálkový plavec a otužilec. Ve svém proslovu přiblížil Alfreda Nikodéma jako člověka, který položil základy československému zimnímu i dálkovému plavání.

otužilci Braník, 150 let A. Nikodém
otužilci v Bráníku, rozloučení s A. Nikodémem, foto Nina Havlová

Část plavců si Alfreda Nikodéma připoměla plaváním ve Vltavě v Braníku, v místech, kde trénují všechny tři pražské kluby otužilců a kde bývá na přelomu ledna a února pořádán Memoriál Ladislava Nicka. Plavali tratě od 100 do 500 metrů. Počasí otužilcům přálo, po několika velmi slunečných teplých dnech se v neděli silně ochladilo, pršelo, foukal vítr. Voda měla teplotu 9°C, vlny ve větru šly proti proudu, vzduch byl chladnější než voda. Šest vylosovaných otužilců si odneslo volné vstupenky do kryocentra v Modřanech, kde se mohou ještě více zchladit. A známku věnovala Česká otužilecká unie všem, kteří v Braníku plavali.

150 let A. Nikodéma, otužilci napříč Vltavou, březen 2014
plavání napříč Vltavou pod Vyšehradem. foto Jiří Kuřina

Plavalo se také pod Vyšehradem. Většina přítomných otužilců si zaplavala při pravém břehu řeky. Potom se několik plavců vydalo s doprovodnou loďkou na druhý břeh, odkud bylo vidět do míst, kde Alfred Nikodém odpočívá. Mohli mu odtud zamávat, a všichni si připomněli jeho plavbu napříč Vltavou před devadesáti lety. V přístřešku na náplavce pod Vyšehradem a v klubovně Sparty v Braníku byly vystaveny dokumenty a předměty, které dobu a život Alfreda Nikodéma připomínají. Také byla k vidění sbírka vtipů s otužileckou tematikou.

odznaky A. Nikodéma a plavba napříč Vltavou v březnu 2014
nahoře odznaky A. Nikodéma ze sbírek V. Komárka, dole otužilec Jan Holý uprostřed Vltavy v březnu 2014, foto Jiří Kuřina
otužilci, vtip, "moc zdravý to není, víte, kolik diváků nastydne?"
kreslený vtip ze sbírky Vladimíra Komárka

Vzpomínkové akce otužilců se zúčastnila i Miroslava Košumberská, praneteř Alfreda Nikodéma se svými dětmi. Neplavala, ale třeba i na to jednou dojde. Zatím se připravuje tím, že zimní plavce občas sleduje.

 

praneteř A. Nikodéma a předseda Prvního pražského klubu otužilců, březen 2014
Miroslava Košumberská, praneteř Alfreda Nikodéma a Tomáš Prokop po doplavání, foto Jiří Kuřina

Vzpomínkové akci věnovala značnou pozornost i média, kromě novinářů a rozhlasu natáčely i tři televizní štáby (Česká televize, TV Barandov a TV Metropol).

Odkaz na sestřih vyrobený Českou televizí: ct24.ceskatelevize.cz

Video z cyklu Naše voda, připravila Nina Havlová:

Život Alfreda Nikodéma v datech

(zpracováno podle otuzilci.cz)

  •  25. 3. 1864 se narodil Alfred Nikodém zakladatel sportovního otužování v Československu
  • 1920 Alfred Nikodém se stává přeborníkem České obce sokolské
  • prosinec 1923 – Alfred Nikodém plave poprvé veřejně v zimě ve Vltavě v Praze
  • 1923 Alfred Nikodém zakládá sekci Zimní záchrany tonoucích při APK Praha (Amatérský plavecký klub)
  • 25. 3. 1924 Pražská župa čsl. plaveckého amatérského svazu uděluje, u příležitosti plavby Napříč Vltavou u Čechova mostu v Praze, Alfredu Nikodémovi svrchované sportovní uznání
  • 29. 5. 1924 Československý amatérský plavecký svaz věnuje Alfredu Nikodémovi putovní pohár
  • 2. 8. 1925 Alfred Nikodém vyhrává na trati 300 metrů v kategorii veteránů 1. cenu v plavecké soutěži ve Švýcarsku (Švýcarský pohár)
  • 25. 12. 1928 Alfred Nikodém vyhrál pařížský pohár Napříč Seinou v kategorii starších pánů. Voda +7 °C, vzduch +9 °C
  • prosinec 1928 – rekordní počet 63 plavců plave společně s Alfredem Nikodémem
  • 5. 9. 1932 plave poprvé Alfred Nikodém na trati 200 m v uniformě a s puškou. Na trati 500 m plave v pytli
  • 11. 7. 1934 plave sedmdesátiletý Alfred Nikodém Napříč Brnem v řece Svratce, trať dlouhou 2600 m, v čase 38 minut a 59 vteřin
  • 16. 12. 1945 první slavné veřejné vystoupení otužilců po skončení druhé světové války u Občanské plovárny v Praze. Vystoupení se naposledy zúčastnil 82letý Alfred Nikodém
  • 1946 Alfred Nikodém předává vedení pražských otužilců Oldřichu Liškovi
  • 21. 12. 1947 v 11 hod. u Národního divadla v Praze pořádal TOK Praha předvánoční plavbu ve Vltavě, které se zúčastnilo celkem 6 otužilců a toto akce je považována za první ročník dnešního memoriálu Alfreda Nikodéma
  • 30. 10. 1949 zemřel Alfred Nikodém, zakladatel sportovního otužování v Československu
S.K. Čechoslovan Velká Chuchle jmenoval A. Nikodéma čestným členem, 6. února 1927
ocenění z pozůstalosti Alfreda Nikodéma, spravované I. plaveckým klubem otužilců Praha

Written By: Jiri Kurina
Date Posted: 25.3.2014
Number of Views: 5448 as of 29. 9. 2019