Zahájení sezóny 2019 / 2020

Skoro až mrazivé nedělní ráno 6. října 2019 se po dopoledním plavání v ponorné říčce Punkvě ve stejnojmenné jeskyni rozzářilo odpoledním sluncem nad celým Moravským krasem. Stejně tak se rozzářily obličeje 163 plavců, kteří zdárně uplavali své tratě 300 nebo 100 metrů v jeskynní říčce několik desítek metrů pod povrchem země. Tradiční neobvyklé plavby se však mohl účastnit z kapacitních důvodů jen omezený počet plavců a pořadatelům je to velmi líto. Protože je Punkva zahajovací soutěží seriálu Českého poháru v zimním plavání, přednost dostávají především registrovaní plavci v Českém svazu plaveckých sportů.

Letos jsme mezi čestnými hosty přivítali úspěšnou dálkovou plavkyni Abhejali Bernardovou ze Zlína. V únoru loňského roku i přes rozbouřené moře a silné proudy jako první Češka přeplavala Cookovu úžinu na Novém Zélandu. Stala se tak teprve 10. člověkem na světě (4. ženou a 1. suchozemcem), kterému se podařilo úspěšně zvládnout výzvu Oceans Seven, což je sedm vybraných obtížných dálkových přeplaveb po celém světě, mezi které patří nám dobře známý Kanál La Manche. Členka Sri Chinmoy Marathon Teamu si vybrala na Punkvě stometrovou trať.

otužilci -Punkva - jedeme plavat

Letošní ročník přivítal účastníky výzvou: “Plavte tak, abyste neprobudili netopýry”. Podle bezprostředních ohlasů usuzuji, že letošní ročník se opět vydařil. Poděkování proto patří těm, kteří se na uspořádání podíleli, ale také našim velkým podporovatelům, bez nichž by akci nebylo možné uspořádat. Velké díky patří ředitelství Správy jeskyní Moravského krasu za podporu a dlouholetou přízeň a taktéž Společnosti pro Moravský kras za bezplatnou přepravu ekovláčkem a výborný oběd v Hotelu Skalní mlýn. Nemohu zapomenout ani na skupinu potápěčů SKORPEN Přerov a paní MUDr. Janu Novotnou, zajišťující bezpečnost a zdravotní dozor.

Kvůli redukci přihlášek z důvodu velkého počtu přihlášených není soutěž ani letos bodově hodnocena.

Zimní vodě zdar! Michal Moravec 7.10. v 16:00

otužilci Abhejali Bernardová a Jakub valníček, Punkva 2019Abhejali Bernardová a Jakub Valníček na dně propasti Macocha


Letos, opět první říjnovou neděli roku 2019, jsme byli v Punkvě znovu, společně s ostatními. Již to bylo jiné, plno známých tváří, pozdravů a otužileckých polibků. I plavba v Punkvě byla jiná. Dokázali jsme vnímat všechno to, co vloni ještě ne – perfektní organizaci Fidesáků, zázemí, potápěče, záchranáře, osvětlení, průzračnou vodu, všechny zákruty a i těch krápníků jako by přibylo a voda byla teplejší. Neskutečná síla a nádhera, co opět dodá energii do celého roku. Ale poprvé, je vždy poprvé. Všem, které to v životě teprve čeká, já osobně tiše závidím.

Takže, Punkvo, díky!

Jitka Hlaváčová
FIDES Brno – Promrzlé Pyjavice České Budějovice