13. Mistrovství světa IWSA v zimním plavání

Jsme doma ze Slovinska. Po zisku deseti cenných kovů na konci první poloviny ledna na světovém šampionátu IISA ve francouzském  Samoëns to na Bledu mohlo pro Česko cinkat podstatně více. Překližkové medaile s vypáleným znakem mistrovství ale bohužel necinkají. Třináctého Mistrovství světa IWSA v zimním plavání se zúčastnilo 29 českých plavců ze čtyř oddílů.

Helena Marková z Hané se do Slovinska vydala s českobudějovickými plavci a získala dvě bronzové medaile. Budějovičtí pak zúročili zkušenosti z roku 2020, kdy ještě byli členy výpravy oddílu Fides. Tři manželské páry a Libuše Švrčková získaly minulý týden v Kraňsku pět stříbrných a čtyři bronzové medaile. Nejpilněji sbírala Libuše Švrčková, bilance 0 – 2 – 3 a Markéta Čápová, 0 – 3 – 0. Poslední bronz pak doplnila Lucie Hanáčková Bicková.

Sedm plavců měla nakonec po absenci a odhláškách také výprava I. PKO Praha. O sportovní výsledek se nejvíce zasloužil Petr Hensel. Každý ze svých sedmi startů proměnil v medaili a měl celkový zápis 3 – 2 – 2. Čtvrté zlato získal pro Prahu na trati 450 metrů Ivan Lalák. Praha celkově získala 17 medailí, čtyři zlaté, tři stříbrné a deset bronzových.

Osmý start na vrcholné soutěži od roku 2014 dával Brňanům už dostatek podkladů pro analýzu. Před odjezdem se mezi samotnými plavci i na brněnské radnici opatrně mluvilo o zisku dvaceti cenných kovů. Výsledná skutečnost je téměř dvojnásobná. Ve 14 členné výpravě s pěti dřívějšími mistry světa a dalšími třemi medailisty se bez medaile vrací pouze dvě plavkyně, u kterých se medailový zisk ani nepředpokládal. I tak má Fides dva nové (a celkem již 11) mistry světa. Zlato z předchozích mistrovství obhájili Radomír Suchopa (bilance 1 – 3 – 0), Magda Okurková (2 – 1 -1), Jana Matuštíková (1 – 2 – 0) a nestárnoucí Bedřich Hanuš (3 – 1 – 0). K nim přibyli noví mistři světa – Marek Halva získal dva tituly a dvě stříbrné medaile a Jaromír Berounský zakončil mistrovství s bilancí 1 – 2 – 1. Oddíl Fides ovládl mistrovství s impozantní bilancí 39 cenných kovů (10 – 24 – 5).

Celkem si tak česká výprava odváží z Bledu 67 medailí, 14 zlatých (postaralo se o ně osm mistrů světa), 32 stříbrných a 21 bronzových. Toto mistrovství v zimním plavání proběhlo ve slovinském Bledu ve dnech 23. – 29. ledna 2023. Již v roce 2024 by se mělo konat 14. Mistrovství světa IWSA. Závěrečný rozhovor s předsedkyní Mariia Yrjö-Koskinen ale zatím žádné informace o místě konání nepřinesl.

odkaz na oficiální výsledkovou listinu

oficiální výsledky včetně hodnocení ve věkových kategoriích

Text Petra Miholy mírně upravil Jiří Kuřina. Autorem fotografií je Milan Šindler.