Volnostylové mistrovství ČR v zimním plavání

V sobotu 11. února byla v Brně-Jundrově na 29. Mistrovství ČR v zimním plavání největší koncentrace mezinárodních rozhodčích plavání FINA v historii tohoto extrémního sportu. Na činnost vrchní rozhodčí Lenky Nowakové, startéra Petra Bukala a Martinů Hansguta a Sukupa dohlížel ještě Petr Hubal jako delegát soutěže.

Vysoká byla také koncentrace mistrů světa v zimním plavání. Pouze během měsíce ledna na tuto metu dosáhlo devět českých plavců. S výjimkou Ivana Laláka byli v Brně všichni. Plavalo se o 16 sad medailí.

Svratka nabídla vodu o teplotě pod 2°C. Na prestižní trati 750 metrů dosáhli nejlepších výkonů Rostislav Vítek (olympionik z Pekingu 2008, 5x mistr světa z Glogowa únor 2022) a třebíčská Andrea Klementová (sedm medailí ze Samoëns ve Francii v lednu 2022).

Polovinu udělovaných titulů si ponechal domácí oddíl Fides Brno, kdy v konečném účtování soutěže oddílů nezvykle výrazně odskočil mnohem početnější výpravě I. PKO Praha. Plavci Fides mají kvůli rekonstrukci 50 metrového bazénu výrazně zhoršené tréninkové podmínky. Trénují mimo Brno, pouze jednou týdně, navíc pouze na 17 metrovém bazénu.

S jedním titulem a dvěma stříbry byli třetí Jihlaváci. Jeden titul stačil na dělené čtvrté místo plavcům čtyř oddílů – Spp Brno, Spartaku Choceň, Plaveckého klubu Hradec Králové (dorostenka Karolína Pleskotová má již také úspěchy na mezinárodním poli) a díky již zmíněné Andrei Klementové také KLM Třebíč. Dalších sedm oddílů si pak připsalo minimálně jeden medailový úspěch.

Po soutěžích v Plzni a Olomouci čeká zimní plavce druhý vrchol sezóny v podobě republikového mistrovství v prsařském způsobu. Plave se venkovním bazénu na Podolí v první březnovou sobotu.

Celou soutěží v roli moderátora obětavě provázel Petr Mihola, který je i autorem toho článku pro web.
Fotografiemi doplnil Jiří Kuřina.