Sezóna 2023/2024

Plavci zahájili sezónu tradičně první říjnovou neděli v krásném prostředí Moravského krasu v Punkevních jeskyních.
Další závody v říjnu proběhly na slavkovském bazéně, ve městě pohádek – v Jičíně, v zatopeném lomu v Horní Cerekvi a na koupališti v Lulči.
Letos jsme se místo Červeného Kostelce vrátili zpět na Metuji do náchodské Bělovsi, kde jsme i kvůli stavu vody plavali po proudu řeky.  Po Náchodě jsme zavítali na Plumlovskou přehradu a do Holoubkova, kde oproti loňskému roku nebyl led, ale otevřená hladina rybníka. Poslední závod v listopadu proběhl v Plzni, kde se teplota vody poprvé v sezóně přiblížila hranici 4 °C. I s ohledem na venkovní počasí byly závody v Plzni prvním testem sezóny. Již o týden později se teplota vody posunula o 2 °C níže a v Hradci Králové jsme stejně jako v roce 2017 plavali po proudu. Hradecký závod doprovázela sněhová pokrývka, a proto byl závod atraktivní nejen pro plavce, ale i pro oko diváka. Druhou možností si potvrdit nebo vyplavat výkonnostní stupně byl závod v Chocni – Pelinách. Poslední předvánoční závod byl v Náchodě.

Bohužel letošní sezóna byla poznamenána i zrušenými závody kvůli povodňovým stavům vody. Z toho důvodu byly zrušeny závody v Praze na Štěpána, v Pardubicích i Olomouci. Místo tradičních závodů na Slovanském ostrově se 160 plavců sešlo k uctění památky Alfreda Nikodéma a tak prodloužili tradici, která začala v roce 1923.
Po dvou zrušených soutěžích jsme vyrazili do Mladé Boleslavi, kde nás čekala nejstudenější voda sezóny (1,7 °C). Všichni plavci se vypořádali se studenou vodou dobře. I v letošní sezóně proběhl 1. ročník v nové lokalitě. Letos jsme na něj vyrazili do severozápadních Čech do města Most. V Mostě nás přivítala zajímavá krajina pokrytá sněhovou pokrývkou a krásně čistá voda v jezeře Most. Další zastávkou byl pražský Braník a posledním závodem před MČR byl závod v Sázavě. V únoru proběhlo MČR ve volném způsobu v Brně a MČR v prsařském způsobu v Praze. Na obou mistrovstvích byli na nejdelší trati nejrychlejší Jakub Kačerovský (I. PKO) a Andrea Klementová (KLMT).
I v letošní sezóně proběhly dva závody na Slovensku – Senec a Bratislava. Po úspěšných prvních ročnících jsme se na ty druhé vydali na sever Čech na libereckou Kristýnu a na opačný konec Čech do Českých Budějovic. Posledním závodem, kde byla teplota vody (i díky promíchání lomu) pod 8 °C byl lom Rumchalpa.
V sobotu 6. 4. 2024 jsme se rozloučili se sezónou v Záříčí, kde bylo “objednáno” krásné slunečné počasí. V Záříčí proběhlo vyhlášení ČP. Absolutně nejlepšími byli mezi muži Michal Slanina (FiBr), Jan Böhm (FiBr) a Stanislav Kahánek (ČOUPr) a mezi ženami Andrea Klementová (KLMT), Renata Nováková (SCPAP) a Magda Okurková (FiBr). Skokanem roku byla vyhlášena Eliška Podmelová (FiBr) a nováčkem roku Jakub Kačerovský (I. PKO). Mezi kluby obhájili vítězství z loňska plavci I. PKO Praha, druzí skončili plavci Fidesu Brno a třetí DZP Haná Prostějov.
Přehled medailistů v kategoriích naleznete v bodování. 

Všech 24 soutěží absolvoval Jiří Kuřina (SOHK)Josef Trlica (FiBr) absolvoval 23 soutěží (bez Plzně) a třetí příčku v počtu absolvovaných soutěžích obsadila s 22 soutěžemi Lucie Pekarčíková (Haná), která scházela v Hradci Králové a Holoubkově.

V roce 2024 proběhlo ME v rumunské Oradee, kde Šárka Landsmannová přivezla dvě stříbrné medaile v absolutním pořadí z 250 VZ a 500 VZ. Další plavci přivezli medaile v kategoriích.  Celkové výsledky Oradea.
I v letošním roce proběhlo MS, které se konalo v estonském Tallinnu. Plavci sesbírali v kategoriích mnoho medailí a jejich přehled naleznete zde. Celkové výsledky Tallinn. 

Děkujeme všem pořadatelům za uspořádání závodů. Gratulujeme všem plavcům k posunutí svých limitů a k dobrým výsledkům, které podávali během celé sezóny.
Krásné léto a na podzim na viděnou.

R. Nováková