Zimní sezóna byla tradičně zahájena na Punkvě

Zimní sezóna byla tradičně zahájena na Punkvě

Stáří devonských vápenců v Moravském krasu je nejčastěji odhadováno na 330 až 380 miliónů let. Historie zimního plavání v ponorné řece Punkvě zapsala první říjnovou neděli teprve 73. kapitolu.
Účasti v jediné plavecké soutěži na světě požádané v jeskyni při ní využilo pouhých 133 plavců ze 26 oddílů. Vzhledem k tradiční dlouholeté kvótě 150 plavajících účastníků se tak do vody dostali po podepsání čestného prohlášení i neregistrovaní laici.


Pořadatelé zopakovali méně využívaný, ale praktičtější a rychlejší model. Při něm plavci suchou nohou dojdou až do propasti Macocha, aby po krátké projížďce na lodi uzavřeli okruh doplaváním zpět do přístavu lodí.

Ve Slavkově dle očekávání

V sobotu 9. října se plaval ve Slavkově 17. ročník soutěže zimních plavců. Pouze v roce 2008 se soutěž na jedinou epizodu přesunula do nedalekého Vyškova.
Šanci na první soutěžní metry a body využilo 154 plavců. Nejmladší Tobias Vzatek se v devíti letech vydal, samozřejmě mimo soutěž, na stometrovou vzdálenost. O tu tradičně nebývá ve Slavkově zájem. Hned ve druhé rozplavbě už se plaval kilometr. Na ten se přihlásilo 57 mužů a 32 žen a byl tradičně nejlépe obsazenou tratí. V kategorii žen kilometrovou trať ovládla Šárka Landsmannová. Na druhém místě skončila letošní štafetová přemožitelka La Manche Sandra Kazíková a na třetím domácí Magda Okurková, které od stejné přeplavby uplynulo letos již deset let.


V soutěži mužů se čekalo na nejrychlejší plavce skoro do páté odpolední hodiny. Loňský titul obhájil Rostislav Vítek (bytem Brno-Lesná, ale plavající za I.PKO Praha), před Michalem Vašatou (Krokodýl Brno hostující za Fides Brno) a Jirkou Polanským (USK, ale hostující v I.PKO).
Pořadí v soutěži oddílů vedou plavci I.PKO, obhájci z poslední ukončené sezóny 2019/20. Domácí Fides získal sice více bodů, ale zasloužili se o ně plavci, kteří v rámci pohárové soutěže dosud nezískali výkonnostní stupeň.

k textu Petra Miholy fotografie připojil Jirka Kuřina