Mistrovství světa v plavání v ledové vodě – Glogów, Polsko

Neděle 6. února

Kompletní výsledky celého mistrovství ke stažení – PDF

Během neděle, nebo nejdéle v pondělí doplním výtah z výsledkové listiny a nějaké obrázky a videa. JK

video: Live Streaming Day 3, YouTube

Ohlédnutí za pátkem a sobotou v obrazech:

Sobota 5. února

Hlavní soutěží celého mistrovství byl závod na 1 km. Výsledková listina, kterou najdete o něco níže, obsahuje i jména plavců, kteří nestartovali. Nevím jak ostatní, ale 5 Čechů mělo shodnou příčinu – covid – povětšinou jen pozitivní test, kvůli kterému museli zůstat doma v izolaci.

Zvítězili Marcin Szarpak, Polsko v čase 11:48 a Alisa Fatum, Německo (13:06). Mezi všemi muži na medaili dosáhl Rosťa Vítek (třetí, 12:38) a nejlepší českou plavkyní byla Magda Okurková (7. místo, 15:54). Medaile ve svojí věkové kategorii na kilometrové trati získali: Magda Okurková (2.), Peter Plavec (2.), Chun Kong Mak (3.), Jiří a Vít Polanský (2. a 3.), Rostislav Vítek (1.), Dana Zbořilová (3.), Libor Štědroň (2.), Václava Benešová (1.) a Adriana Špottová (3.), Petr Mihola (2.), Radomír Suchopa (1.) a Jana Matuštíková (2.).

Výsledkové listiny druhého soutěžního dne:

1000m volný způsob, 100m prsa, 100m volný způsob

100m prsa

Celkem závodilo 65 plavců. Mezi muži byl nejlepší Filip Jícha mladší (12.), v ženách byly v první desítce 4. Andrea Klementová, 5. Karolína Pleskotová a 7. Sandra Kazíková. Zlato a titul mistryně světa ve své věkové kategorii získaly Karolína Pleskotová, Sandra Kazíková a Eva Ležovičová, pro medaile doplavaly také Andrea Klementová, Michaela Rusnáková (obě stříbro) a Adriana Špottová (bronz).

100m volný způsob

V konkurenci 103 závodníků jedinou českou medaili vybojoval Rostislav Vítek – druhý mezi muži nad 45 let.

Několik obrázků z dnešního vyhlašování vítězů. Česko i Slovensko mají po druhém dnu mistrovství další medaile, jak jsme již napsali výše:

zdroj: Live Streaming Day 2, YouTube

Pátek 4. února

videozáznam: Live Streaming Day 1, YouTube

Voda v řece Odře měla teplotu 3,4°C, pro plavce byl připravený bazén s 10 drahami. Češi a Slováci vyplavali první medaile (foto od Rosti):

Výsledkové listiny z prvního dne:

500m volný způsob, 50m prsa, 50m znak, 4x50m smíšená štafeta

Na 500m, nejdelší trati pátečního dne, volným způsobem zvítězili Marcin Szarpak (Polsko, 5:39)Elisa Fatum (Německo, 6:19). Mezi všemi muži bez ohledu na věk stříbro vybojoval Rostislav Vítek (6:08). Celkem závodilo 46 mužů a 33 žen, v první desítce se objevili Jiří Polanský, Šárka LandsmannováSandra Kazíková. Na medaile ve věkových kategoriích dle FINA dosáhli krom již zmíněných také Šimon Žďárský, Peter Plavec, Chun Kong Mak, Vít PolanskýRichard Nyáry.

V závodě 50m prsa ve věkových kategoriích měli nejlepší časy Sandra Kazíková a Eva Ležovičová.

Soutěž 50m znak plavalo celkem 26 mužů a 23 žen. Zlato vybojovala Sandra Kazíková (34:04). Medaile ve věkových kategoriích získali ještě Andrea Klementová, Magda Okurková, Vít a Jiří Polanský, Sandra Kazíková, Rosťa Vítek Eva Ležovičová.

V závodu smíšených štafet na 50m soutěžilo 20 týmů, slovenský Vitale Slovakia se umístil na 12. a český Fides Brno na 17. místě.

Magda Okurková s maskotem soutěže:

 

Čtvrtek 3. února

Bohužel ne všem přihlášeným se podařilo zdolat požadovaný PCR test s negativním výsledkem. To se nedá nic dělat, škoda. Postihlo to i lepší plavce, než jsem já…

První fotografie z hotelu poslali Filip a Jakub:

K dispozici je časový rozvrh celého mistrovství.

Ve dnech 3. – 6. února 2022 se v polském Glogowě koná Mistrovství světa v plavání v ledové vodě. Na tomto místě budeme průběžně doplňovat informace z této vrcholné akce.