Ohlédnutí za sezónou 2018 / 2019

Podzim 2018

Tradiční zahájení otužilecké sezóny v loňském roce připadlo na neděli 7. října. V říčce Punkvě v krasovém tunelu na sedmdesátém memoriálu T. K. Divíška plavalo celkem 165 otužilců z 24 oddílů a spolků. Přihlášených bylo víc než kapacita umožňuje a plavalo se tedy bez bodového ohodnocení. Teplota vody byla 7,5°C, což je o hodně nižší než tou dobou kdekoliv u nás v přírodě. Jen vyjímečně bývá na Punkvě začátkem října voda chladnější.

O necelý týden později byla ve Slavkovské venkovní padesátce teplota vody skoro dvojnásobná. Zde se už konaly závody s velmi kvalitními výkony. Na kilometrové trati všem soupeřům ujel Jakub Kočař (12:04), za sebou nechal i takové soupeře jakými jsou Rosťa Vítek, bratři Polanští či Michal Slanina. Z žen byly nejrychlejší Radka Eremiášová (14:49), Pavlína Nováková a Magda Okurková. V hrubých obrysech se začaly rýsovat  výsledky soutěže oddílů.

soutěž otužilců Slavkov 2018 - bodování oddílů
body prvních 9 oddílů a celkové součty po soutěži ve Slavkově 13.10.2018

Skoro 170 plavců přijelo 20. října na další soutěž v Jičíně. Na rybníku Kníže v domácích kulisách vyhrál Michal Slanina před Jakubem Valníčkem, a v ženské kategorii Pavlína Nováková porazila Radku Eremiášovou.

Následující týden se závodilo na lomu v Horní Cerekvi. Voda v něm se ochladila na 11°C. Z žen byla nejrychlejší Renata Nováková, která kilometr uplavala v čase 13:06. Jakub Kočař byl o dvě minuty rychlejší. Pěkný plavecký terén v zatopeném lomu i kvalitní zázemí v nedalekém hotelu Rustikal budou pro necelé dvě stovky zúčastněných plavců spolehlivě důvodem, aby přijeli 26. října 2019 na druhý ročník.

Voda v mělké přehradě Palava v Blansku vydržela také ještě 3. listopadu nad 10°C. Přestože bylo zataženo a mrholilo, přijelo na třetí ročník soutěže skoro 180 otužilců. Podobně jako už na dvou z celkem tří předchozích závodů vyhrál s přehledem Jakub Kočař (kilometr za 12:39). Jako první žena do cíle tentokrát doplavala Nikola Kopecká (15:24).

Na přerovské Laguně se o týden později plaval jubilejní dvacátý ročník memoriálu Františka Venclovského. Byl hezký slunečný den, teplota vody klesla poprvé v této sezóně na 9.6°C. Závod na kilometrové trati vyhrál skoro úplný nováček v zimním plavání Lukáš Grábl (11:14), z žen byla nejrychlejší Pavlína Nováková. Když jsme se loučili s pořadateli, rodinou Svobodových (Milan, Libuše a Kamila), ještě jsme netušili, že soutěž tentokrát už opravdu pořádali naposledy. Definitivně to oznámil plavcům Milan Svoboda až v létě na dálkovém plavání v Tovačově, když jsme mu blahopřáli k devadesátým narozeninám. Historie otužileckých soutěží v Přerově sahá přinejmenším až k roku 1978 a snad se někdy ještě podaří na tuto tradici navázat.

Další sobotu 17. listopadu už bylo podstatně chladněji. Teploměry na Plumlovské přehradě ukazovaly 7,6°C ve vodě a  kolem 6°C v ovzduší. Soutěžní řád při takové teplotě vody stanoví, že pro plavání na delších tratích musí mít plavec uznaný dostatečně vysoký výkonnostní stupeň. Na nejdelší kilometrovou trať vyrazila přibližně třetina ze 138 přihlášených plavců. Zvítězili Michal Slanina a Pavlína Nováková. Rychlejší Jakub Kočař s ohledem na soutěžní řád závodil na tříčtvrteční trati.

Následoval hodně chladný začátek dalšího týdne. Zdálo se, že v sobotu 24. listopadu bude teplota vody na Boleváku pod 4°C. Plavci by tak měli poprvé v sezóně možnost dosáhnout na výkonnostní stupně. V noci z pátku na sobotu ale přišlo oteplení spojené s vydatným deštěm. Ráno teplotu vody řešili organizátoři, jury i vrchní rozhodčí. Až po soutěži bylo definitivně rozhodnuto, že platí hodnota změřená před soutěží vrchním rozhodčím: 4,2°C. Tyto dohady byly jedinou vadou, mohly se stát i na jiné soutěži a už jsme si výklad soutěžního řádu vyjasnili a snad se nebudou opakovat. Jinak byl 40. ročník Slavností slunovratu jako vždy v Plzni  velmi dobře připravený. Na kilometrové trati zvítězili Michal Slanina a Pavlína Nováková, pro stříbro doplavali Petr Šlajs s Renatou Novákovou.

Zimní měsíce

Opět se silně ochladilo, a tak první prosincovou sobotu čekala plavce v Hradci Králové hodně ledová řeka Labe. Teplota vody 0,8°C byla za posledních třicet let Otužileckého Labe naprosto ojedinělá. Celkem 182 plavců tyto tvrdé podmínky neodradily, naopak možná nalákaly. Nikdo neměl vážné problémy, dva plavci nedokončili závod. Místo na stupních vítězů na kilometrové trati vybojovali: muži v pořadí Petr Šlajs, Michal Slanina a Richard Nyáry a ženy Renata Nováková, Radka Eremiášová a Nikola Kopecká. Večer před nedělní soutěží IISA – Mezinárodní asociace plavání v ledové vodě se v kině Centrál promítal film Bába z ledu. Většina diváků byla naprosto zmatena a nechápala, co se děje, když několik otužilců mezi nimi přepadl spontánní nával hlasitého smíchu. Bylo to ve chvíli, když se na plátně v jedoucím autobuse řeší “Kolik má dnes voda na Boleváku?”

V sobotu 8. prosince v Chocni na Pelinách bylo už opět podstatně tepleji: voda 3,9°C a vzduch 6°C. Skoro polovina účastníků (přesně 64 mužů a 17 žen) soutěžilo na nejdelší vypsané trati 750m. Vyhráli (stejně jako už v Jičíně, Plumlově a Plzni) Michal Slanina a Pavlína Nováková. Konal se již 48. ročník soutěže, a po Punkvě (70.) a štěpánovském Memoriálu A. Nikodéma (72.) patří Peliny mezi akce s nejdelší tradicí.

Mezi ně se řadí i otužilecká soutěž v Náchodě. V posledních letech se odehrává na rybníku Podborný ve městské části Plhov. Voda o teplotě 1,9°C skoro zamrzala ve slabém větru minus 2°C. Mnoho otužilců tuto akci hodnotilo jako nejtvrdší v celé sezóně. Sjelo se necelých sto plavců a z toho jich pět závod nedokončilo vůbec nebo mimo časový limit. Kilometrový závod vyhráli Richard Nyáry a Pavlína Nováková.

Po destidenní vánoční přestávce se sjelo 398 otužilců na Memoriál Alfreda Nikodéma do Prahy. Plave se každý rok vždy 26. prosince ve Vltavě u Národního divadla, v roce 2018 již 72. ročník. Na tratích 100 a 300 metrů není měřen čas a hodnoceno počadí, závodí se na nejdelší 750m. Pod deset minut doplavali Lenka Štěrbová 9:07, Jakub Kočař 9:19, Jiří Polanský 9:54, Pavlína Nováková 9:57 a Petr Šlajs 9:58.

Soutěže ve sportovním otužování ze sedmdesátých a osmdesátých let dvacátého století dodnes připomíná otužilecké plavání na Labi v Pardubicích. Nezávodí se na čas, plavci jen odplavou zvolenou trať. Pořádání 48. ročníku se ujal Czech Tri K Team po klubu SC PAP. Určitě je dobře, že tato tradiční akce neskončila. V hodně ledové vodě 2,2°C odplavalo po proudu 750m skoro padesát otužilců, podobný počet plavců se rozhodl pro některou z kratších tratí.

Druhou lednovou sobotu, dvanáctého ledna 2019, se už opět soutěžilo ve velkém. V polských Katowicích v ranních hodinách proběhl závod dle regulí IISA na 1 km, a na odpoledne naši polští přátelé z klubu Silesia Winter Swimming ve spolupráci s I. PKO zorganizovali soutěž Českého poháru. Jezero Szlomiok v dolině Trzy Stawy bylo jako většinou v tuto roční dobu zamrzlé, pořadatelé pro plavce v ledu vyřezali velký bazén. Závodilo se na čas a pořadí na všech vypsaných tratích od 100 m po 1 kilometr. Na stupních vítězů na nejdelší trati stáli: Michal Slanina, Richard Nyáry, Jakub Valníček a Renata Nováková s Pavlínou Novákovou a Zuzanou Procházkovou.

Premiéru v Českém poháru měla soutěž na Jizeře v Mladé Boleslavi, která se konala v sobotu 19. ledna. Řeka tekla rychlostí až 28 m/min, ve vodě 2,2°C se plavalo po proudu a kromě stovky se soutěžilo na všech ostatních tratích. Na nejdelší 1000 m byli nejlepší Lenka Štěrbová (čas 9:52) a Richard Nyáry (10:28). Celkem přijelo do Mladé Boleslavi 193 zimních plavců, z toho 69 absolvovalo závod na 1 km.

Téhož dne byl na slavnostním večeru v pražském Fóru Karlín vyhlášen nejlepší zimní plavec roku 2018: Michal Slanina zejména za absolutní vítězství na trati 450 m na Mistrovství světa IWSA, keré se konalo v březnu 2018 v estonském Talinnu. Na druhém a třetím místě v anketě se za zimní plavání umístily Radka Eremiášová a Renata Nováková. Galavečer ČSPS a SPF se konal u příležitosti 100 let od založení plaveckého svazu. Podrobnější reportáž včetně videa najdete na webu dálkového plavání.

Druhého února se již po sedmnácté plavaly Branické ledy na Vltavě v Praze. Na 1 km zvítězily Victoria Mori (10:37) a Renata Nováková (10:39). Až za nimi v čase 11:12 doplaval nejrychlejší muž Michal Slanina. Victoria je výborná argentinská zimní plavkyně, která v Českém poháru ZP soutěží pod hlavičkou I. PKO. V této sezóně v Česku strávila  jeden měsíc, odplavala 4 závody a 2x získala zlatou a 2x stříbrnou medaili.

Kvůli nevhodným podmínkám byly zrušeny soutěže ČP v Chocni na Zámeckém okruhu a mistrovství republiky v Brně Bystrci. Náhradním pořadatelstvím MČR byl pověřen oddíl DZP Haná Prostějov na soutěži v Záříčí, naplánované na poslední březnovou sobotu. Uvolněný víkend 9. a 10. února využili někteří plavci k odplavání ledových mílí na Labi v Hradci Králové a ve Vltavě v Praze.

V ledové Sázavě 1,9°C se závodilo 16. února. Proud byl o něco slabší než v Boleslavi. Na vítězství dosáhl (po třech stříbrných a jedné bronzové ve svojí první sezóně) Vít Polanský, který 750 m odplaval za 8:24. Z žen byly nejlepší Pavlína Nováková a Victoria Mori.

Další týden nás čekalo pravé zimní plavání v Krašovicích u Plzně. Rybník byl zamrzlý, pořadatelé pro plavce vyřízli bazén o rozměrech 15×130 m (jeden okruh 250 m). Na první ročník soutěže přijelo 98 plavců, z toho se jich pro kilometrovou trať rozhodlo 27. Správný výsledek odhadl ten kdo tipoval, že vyhrají Pavlína Nováková (13:18) a Michal Slanina (14:30). Akce byla velmi dobře připravena a věřím, že v lednu 2020 přijede do Krašovic poměřit své síly podstatně více zimních plavců.

Závěr sezóny

Osmnácté prsařské mistrovství republiky se konalo v sobotu 2. března dopoledne na venkovním padesátimetrovém bazénu v Praze Podolí, kde se soutěžilo v zimním plavání již posedmé. Nejnižší teplota vody v historii této soutěže byla vloni 3,5°C, letos byla naopak nejvyšší 11,3°C. Po MČR se odpoledne pokračovalo rozplavbami volným způsobem. Mistry ČR v zimním plavání prsařským způsobem jsou:

kategorie mistryně ČR, čas kategorie mistr ČR, čas
750 m ženy Pavlína Nováková, 14:05,4 750 m  muži Ondřej Smisitel, 13:38,1
500 m,
ženy masters A
Radka Eremiášová, 9:50,1 750 m,
muži masters A
Jan Böhm, 13:31,4
500 m,
ženy masters B
Alžběta Dvořáková, 9:46,4 750 m,
muži masters B
Petr Mihola, 15:47,0
250 m,
ženy masters C
Jarmila Mašová, 5:39,1 500 m,
muži masters C
Radomír Suchopa, 10:33,5
100 m,
ženy masters D
Vladimíra Fialová, 2:45,3 250 m,
muži masters D
Jiří Hejkrlík, 6:08,8
250 m, dorostenky Tereza Macholdová, 4:58,4 250 m, dorostenci Marek Halva, 4:28,0

Následující dva víkendy se jedny z posledních soutěží Českého poháru v zimním plavání odehrávaly na Slovensku, v Bratislavě na vodní ploše Zlaté Piesky a v Senci (Slnečné jazerá Juh). V Senci při teplotě vody 7,8°C byl časový limit 26 minut. Ve větru a vlnách kilometr v limitu nestihlo sedm plavců. Podobná teplota a podmínky a možná i o trochu silnější vítr byly o týden dříve na Zlatých Pieskoch, tam limit nestihla jedna plavkyně. To se prostě stává a slabší plavci s tím musí počítat. Obě soutěže byly tradičně dobře připraveny, o jejich oblibě svědčí i počet přibližně 150 startujících na každé z nich.

Přitom na Slovensko, zejména na druhou soutěž nejeli někteří z nejlepších. V pátek 15. a v sobotu 16. března se v ruském Murmansku, největším městě za polárním kruhem odehrávaly vrcholné soutěže světového Arktického poháru a Mistrovství světa v plavání v ledové vodě IISA. Asi nejcenější medaili z našich plavců vybojovala na trati 500 m Nikola Kopecká. V tvrdé konkurenci žen z celého světa doplavala na třetím místě. Celkově byla česká výprava v této mezinárodní soutěži nepřehlédnutelná – ve výsledkové listině IISA III World Champ Murmansk 2019 / I Arctic Cup 2019 – Results najdete dalších 5 českých medailí ve věkových kategoriích.

Po Horní Cerekvi, Mladé Boleslavi a Krašovicích plavce čekala 23. března poslední nová soutěž v sezóně. Na Brodském rybníku u Červeného Kostelce se už v nadcházejícím jaru voda ohřála na 9°C. To už plavci nejsou při volbě trati omezováni výkonnostním stupněm, a až na několik nejpomalejších jedinců ani časovým limitem (30 minut). Závod se líbil, zúčastnilo se ho 122 soutěžících.

Otužilecké vítání jara na Hané 30. března bylo více vítání jara než otužilecké. Bylo hezké slunečné počasí, voda se ohřála na 10°C. Do Záříčí přijelo bez jednoho plavce 200 soutěžících. Zvítězili (jako na každé soutěži zimního plavání, které se od října 2018 účastnili) Jakub Kočař a Lenka Štěrbová. Tituly mistrů České republiky v zimním plavání vybojovali:

kategorie mistryně ČR, čas kategorie mistr ČR, čas
750 m ženy Lenka Štěrbová,
8:34
750 m muži Jakub Kočař,
8:43
500 m,
ženy masters A
Radka Eremiášová,
6:54
750 m,
muži masters A
Richard Nyáry,
10:20
500 m,
ženy masters B
Pavlína Procházková,
8:13
750 m,
muži masters B
Jan Bendl,
11:13
250 m,
ženy masters C
Jana Matuštíková,
4:59
500 m,
muži masters C
Jaromír Švestka,
8:35
100 m,
ženy masters D
Vladimíra Fialová, 2:28 250 m,
muži masters D
Bedřich Hanuš,
5:11
250 m, dorostenky Tereza Macholdová,
3:23
250 m, dorostenci Marek Halva,
3:11

Závěrečná soutěž sezóny se konala v Nové Pace na rybníku Bahňák 6. dubna 2019. Na rozloučení se sezónou přijelo 168 otužilců. V soutěži oddílů zlato vybojoval I. plavecký klub otužilců, následovaný oddílem FIDES Brno. Jako třetí se umístila Česká otužilecká unie. Absolutně nejlépe bodově ohodnoceni byli Michal Slanina (FiBr) a Renata Nováková (SCPAP). Nejvýše v dorosteneckých kategoriích se umistila dvojice Jakub Jirsák (I. PKO)Tereza Macholdová (TJTá). Jako nejlepší nováčci uplynulé sezóny byli vyhlášeni Michal Brauner (1985) z I. plaveckého klubu otužilců a Hanuš Provázek (1992) z jihlavského plaveckého klubu Axis. Odplaval 18 závodů a sedmkrát se umístil mezi prvními třemi muži. Jeho oddílový kolega Michael Hudson (1974) absolvoval o dvanáct soutěží více než v předchozí sezóně a vybojoval ocenění  skokan sezóny.

Přehledné výsledky Českého poháru v zimním plavání 2018 / 2019 na předních místech najdete v pdf souboru, kompletní pořadí si můžete prohlédnout na webu bodování ZP. Vystavili jsme i seznam všech plavců oceněných za celou sezónu na Čeření Bahňáku 6. dubna 2019 v Nové Pace.

  • Michal Moravec byl oceněn za dlouholetou a obětavou práci pro zimní plavání