První soutěž sezóny

Tradiční zahájení sezóny na Punkvě proběhlo minulý týden na výbornou a druhou říjnovou sobotu se tak již tradičně roztáčí kolotoč pravidelných kol Českého poháru v zimním plavání. První opravdu závodní tratě a také první možnost získat cenné body do celkového hodnocení poháru čekaly na plavce ze všech koutů republiky a také ze Slovenska ve slavkovské padesátce, v krásném areálu letního koupaliště. Předpověď hlásila pravé babí léto, a ačkoliv z rána to ještě tak úplně nevypadalo, naplnila se nakonec během dne do puntíku a ve Slavkově jsme si užili opravdu nádherný slunečný den.

Prezence všech 129 přihlášených plavců proběhla svižně a bez komplikací a úderem desáté hodiny tak hlavní pořadatel Ivan Marek mohl prohlásit soutěžní den za zahájený. Při nástupu jsme všichni společně uctili minutou ticha památku zesnulého Karla Gotta a poté se do bazénu s teplotou příjemných 13 stupňů vrhli první nadšenci, kteří si odbyli svoji letošní závodní premiéru.

Začalo se tradičně na kratších tratích, 100 a 250 metrů, kde si v podstatě téměř všichni přihlášení zároveň doplavali i pro umístění na stupních vítězů a medaile. Na stovce si účastí zajistili zároveň prvenství František Mocker z České Lípy a Nela Habelová z pražského I.PKO, na dvěstěpadesátce zvítězil Jiří Langmajer z Plzně, před brněnským Miroslavem Doležalem a Bronislavem Dřezou z České otužilecké unie. V ženách se o dvě medaile podělily domácí Hana Hložková a druhá Gabriela Grácová.

Jiří Langmajer – vítěz na trati 250m

Tratě 500 a 750 metrů přilákaly již podstatně více přihlášených, a tak se kromě medailí rozdávaly také ananasy, které si pořadatelé připravili jako milou cenu útěchy pro všechny plavce, kteří skončili na nepopulární čtvrté, bramborové pozici. Vítězství na pětistovce si pak připsal Milan Rozsíval z I.PKO a mezi ženami dorostenka Karolína Spurná z olomoucké TJ Hodolany, sedmsetpadesátku opanoval Karel Hartmann z České Třebové a z žen byla nejrychlejší Veronika Horáčková z oddílu DZP Haná Prostějov.

zimní plavání Slavkov - vítězové na 1 km
Rosťa Vítek a Jakub Kočař po doplavání

Vzhledem k počasí a příjemné teplotě vody však nejvíce přihlášených skončilo na královském kilometru, do 8 rozplaveb se rozdělilo celkem 48 mužů 28 žen. Předčasné malé finále, tedy souboj o bronzovou medaili svedly hned v první dopolední rozplavbě týmové kolegyně z Fidesu Magda Okurková a Radka Eremiášová. Bronz si vybojovala rozdílem čtyř vteřin Magda Okurková, když dohmátla v čase 15:03. Finále ženského kilometru pak proběhlo až ve slunných odpoledních hodinách, kdy si premiéru na zimních soutěžích a hned vítěznou odbyla Šárka Landsmannová z Prahy, která zvítězila v čase 13:31 a druhé Pavlíně Novákové, taktéž z I.PKO uplavala více jak o minutu.

nejlepší ženy na 1 km

Mezi muži se očekával litý souboj o vítězství mezi Jakubem Kočařem z Fidesu a Rostislavem Vítkem z I.PKO. Neopakoval se loňský scénář, Rosťa si svého brněnského soupeře tentokrát zkušeně pohlídal a zvítězil v krásném čase 12:03,9, s náskokem více jak dvacet vteřin na druhého Jakuba. Třetí místo ze slavkovského bazénu vylovil Jiří Polanský z Prahy, v čase 13:27,2.

vítězové na 1 km
nejlepší muži na 1 km

Skvěle sladěný tým rozhodčích a pořadatelů, v čele s Lenkou Nowakovou a Petrem Bukalem (oba rozhodčí FINA), dokázal velmi rychle zpracovat všechny výsledky a v podstatě hned po doplavání poslední rozplavby následovalo vyhlašování výsledků. Krásné ceny věnovalo město Slavkov, slavkovský pivovar a pánové Zezula, Stejskal a Kyjovský, všem patří velký dík za podporu.

Obrovské poděkování a obrovskou pochvalu dle mého zaslouží také paní kuchařky z blízké ZŠ Komenského náměstí, kde byl pro všechny plavce zajištěn výborný, čtyřchodový oběd. První soutěžní klání letošního roku proběhlo bez sebemenších zádrhelů a jak už to bývá zvykem, ve skvělé a přátelské atmosféře. Ještě jednou velký dík pořadatelům a za týden se opět sejdeme, tentokrát ne na jičínském rybníku Kníže, ale v nedalekém krásném a průzračném lomu na Rumchalpě. Zimní vodě zdar!