Ohlédnutí za sezónou 2021 / 2022

Český pohár v zimě 2020 / 2021 byl tvrdě zasažen kovidovými opatřeními – tehdy proběhlo pouze zahájení na Punkvě a čtyři další soutěže. Do nové sezóny jsme na podzim 2021 vstupovali s obavami, zda se nebude situace opakovat. Naštěstí již omezení nebyla tak drastická.

 

V neděli 3. října 2021 proběhlo zahájení na říčce Punkvě. Tentokrát se dostalo na všechny zájemce a bylo tedy (samozřejmě bez bonifikace za pořadí) bodované. Až do konce ledna 2022 proběhlo 17 soutěží Českého poháru v zimním plavání zcela podle plánu. Byly zrušeny až závody na Sázavě, jejichž termín 5. února 2022 se překrýval s Mistrovstvím světa.

 

Z Mistrovství světa, které se konalo v polském městečku Glogów, přivezli Češi řadu medailí. Nejcenější bylo třetí místo Rosti Vítka na 1 km mezi muži všech věkových kategorií, a zlatá medaile Sandry Kazíkové v soutěži žen na 50 m znak.

 

Kvůli stavebním úpravám v korytě řeky Moravy neproběhl ani na konec února plánovaný závod v Olomouci. Kvůli covidu byly v březnu zrušeny také obě soutěže, které se měly plavat na Slovensku. Z původně plánovaných 26 tedy nakonec proběhlo 22 závodů. Z toho 12 se plavalo v ledové vodě – včechny od konce listopadu v Hradci až do posledního únorového závodu v Krašovicích. Příležitostí vyplavat si výkonnostní stupeň bylo tedy opravdu hodně.

 

Nejlepšími plavci celého Českého poháru v zimním plavání 2021 / 2022 byli Jiří Polanský se ziskem 4660 bodů a Renata Nováková s 4514 body. Proběhla i obě Mistrovství republiky – v Brně volnostylové a v Praze prsařské. Doufejme, že právě začínající sezóna bude podobně bohatá na závody a zážitky. Začíná se v neděli 2. října 2022 a zájem je podstatně vyšší než před rokem.

 

Jiří Kuřina