Mistrovství světa Samoëns 2023

Ve dnech 12. – 15. ledna 2023 proběhlo ve francouzském Samoëns v pořadí páté Mistrovství světa v plavání v ledové vodě asociace IISA. Kompletní přehled výsledků naleznete zde. O události informují následující zprávy:


Skvělá reprezentace České republiky Andreou Klementovou na mistrovství světa v zimním plavání!

Že jste o ní nikdy neslyšeli? Tak teď si její jméno dobře zapamatujte. Devatenáctiletá studentka z otužileckého Klubu ledních medvědů v Třebíči z letošního mistrovství světa přivezla hned osm medailí! Zimní plavání je „malý“ sport, netočí se zde velké peníze a jde spíš o nadšení a lásku k danému sportovnímu odvětví. Jako za starých časů. A o to je to vzácnější, krásnější a cennější.

Medaile Andrey jsou důkazem, že i v malém sportu a v amatérských podmínkách je možné docílit obdivuhodných úspěchů. A ty medaile nebyly zadarmo. Mistrovství světa ve francouzském Samoëns se od 12. do 15 ledna zúčastnilo 464 plavců z 41 zemí světa. Konkurence byla obrovská. Andrea se zúčastnila závodů jako jediná žena z České republiky!

Závody probíhaly v horském jezeře Lac aux Dames, pořadatelé na hladinu jezera položili bazén s devíti drahami. Teplota vody oscilovala mezi 4 a 5 stupni, ale když jedno půldne musela Andrea absolvovat 4 závody (na 50 nebo 100 m), tak i trénované otužilecké tělo prochládá… A to vše za podmínek, kdy modrou oblohu v rychlém sledu střídal silný déšť nebo husté sněžení.

Andrea uvádí: „Záměrně jsem si vybírala kratší tratě, protože kdybych si dala třeba kilometr, už bych za den moc dalších disciplín neuplavala. A taky delší tratě byly dražší. Přece jenom chodím stále do školy a nemám trvalý příjem.“ Jak Andrea nebývá skoro vůbec nemocná, tak dva dny před odjezdem proležela v posteli s horečkou, v den odjezdu se jí spustila šílená rýma a ve čtvrtek ráno ani nemohla pořádně mluvit či dýchat. Ale Andrea je bojovnice. Z devíti startů během 4 dnů vylovila z bazénu osm medailí. Pět stříbrných a tři bronzové.

Tady jsou výsledky:

ve věkové kategorii 18-24
5x           2. místo (50m znak, 50m motýlek, 50m kraul, 100m kraul, 100m polohový závod)
3x           3. místo (100m prsa, 100m motýlek, 50m prsa)
1x           4 místo (100m znak)

a

2x           4. místo (100m prsa, 50m motýlek) mezi všemi ženami bez ohledu na věk

Na úspěších Andrey má svůj podíl její sestra Petra, která ji celou cestu doprovázela a vlastně už dnes funguje jako její manažerka (komunikace do ČR i pomoc v místě). Termín ani místo mistrovství světa v příštím roce zatím nejsou známé. Ale Andrea se už teď těší. Snad tentokrát absolvuje mistrovství světa bez zdravotních potíží a kdoví, možná cinkne i zlatá. Určitě jí to budeme všichni přát.

Zdeněk Štancl

Viz též krátká zpráva ČT https://www.ceskatelevize.cz/…/1025321…/223411016000119/ (cca od 28:55)


foto Petra Klementová, galerii plánujeme doplnit o další fotografie


5. Mistrovství světa ve francouzském Samoëns mělo hned několik nej.
Padnul Guinessův rekord a mnoho dalších rekordů ve věkových kategoriích. Pro zimní plavání to byl svátek v nádherném prostředí francouzských Alp ve stínu Grand Massif. 500 zavodníků ze 40 zemí absolvovalo více než 1700 startů.

Českou republiku bohužel reprezentovali jen 3 plavci, ve srovnání s Polskou výpravou cca 40 plavců, irskou 35 plavců, anglickou 30 plavců, ale třeba americkou 25 plavců nebo 12 plavci exotického  Nového Zélandu nebo Islandu to nebylo mnoho. Tři Češi opravdu reprezentovali důstojně.

Andrea Klementova získala 5 stříbrných a 3 bronzové medaile, Filip Jícha mladší přidal zlatou a stříbrnou v nejsilnější kategorii 18-21. Čeští plavci plavali na tratích 500m a kratších. Štafetu kvůli nedostatku plavců doplnil marocký závodník Hassan Baraka.

Kvalita a celkový počet závodníků se projevil i v dosažených časech jednotlivých výprav. Je pro mne velkým zklamáním, že zájem v České republice – kolébce zimního plavání – byl tak malý, ať ze strany svazu a sponzorů, tak ze strany samotných plavců.
Příklad bychom si měli vzít od našich sousedů z Polska, kteří se k nám jezdili učit a dnes jsou na špici zimního plavání nejen organizačně ( závody v Glogově ), ale hlavně výkonnostně, včetně podmínek, které v Polsku mají a podpory které se těší .

Filip Jícha starší


Na základě dostupných materiálů a zaslaných podkladů pro web zpracoval Jiří Kuřina.