Mistrovství ČR v zimním plavání v plaveckém způsobu prsa

Dne 4.3.2023 ve venkovním bazénu v Praze Podolí se konalo 22. Mistrovství ČR v zimním plavání v prsařském způsobu plavání. Mistrovské soutěže se zúčastnilo rovných sto plavců z devatenácti klubů, kteří bojovali o medaile ve svých věkových kategoriích ve vodě o teplotě 8,7°C. Ke kvalifikaci na mistrovskou trať letos stačilo uplavat alespoň 2 soutěže v letošní sezóně českého poháru zimního plavání, a ti kteří se zároveň zúčastnili volnostylového mistrovství v Brně-Jundrově byli hodnoceni v duatlonu. Nejvíce soutěžících startovalo v kategorii muži masters B (1964-1973), kde si síly změřilo 15 plavců. Nejmenší obsazení měly kategorie muži A (1994-2003), ženy masters D (1944-1953) a ženy masters E (1934-1943), kde soutěžila pouze jedna plavkyně či plavec a zasloužili by tedy nějakou tu konkurenci. Nejdéle, přes 24 minut, si ve vodě zaplaval Martin Kočina (I. PKO) a vůbec nejrychlejší na 733 m trati byla Andrea Klementová (KLMT) s časem 12:47,1. O dodržování správného stylu, obrátek a o měření času se staral tým 16 rozhodčích pod vedením vrchního rozhodčího Luboše Imryška.

Ve svých kategoriích zvítězili:

  • Na trati 733 m: Andrea Klementová (KLMT), Magda Okurková (FiBr), Martin Klučka (FiBr), Hanuš Provázek (JPK), Jan Böhm (FiBr) a Libor Štědroň (I. PKO)
  • Na trati 500 m: Radka Hodinová (ROH), Václava Benešová (FiBr), Petr Hensel (I. PKO)
  • Na trati 233 m: Kateřina Tomková (PLAF), Jarmila Mašová (FiBr), Lukáš Matoušek (SABR), Richard Haan (I. PKO)
  • Na trati 100m: Vladimíra Fialová (FiBr), Bedřich Hanuš (FiBr), Alena Krčmářová (JPK)

Nejvíce drahocených kovů z MČR prsa tedy putovalo do oddílu FiBr – 7x zlato, 6x stříbro, 3x bronz, následuje I. PKO – 3x zlato, 3x střibro, 5x bronz a dále JPK – 2x zlato

Kompletní výsledky najdete zde: https://zimni-plavani.info/2023/03/vsledky-mcr-prsa-2023/

Pořadatelům děkujeme za skvěle zvládnutou organizaci a příjemnou atmosféru. Gratulujeme všem plavcům, kteří zdárně zaplavali a předvedli své výkony ve studené vodě a přejeme hodně štěstí a sil do nadcházejících soutěží českého poháru, kde následuje soutěž v Senci.

Text pro web zimního plavání  napsal Michal Pohořelý, fotografovali Petr Dvořák a Petra Staňková.


Zimní plavec Dalimil Marek – fotogalerie
Fotoreportáž Jirka K. SOHK