Vyjádření podvýboru sekce ZP k aktuální situaci s Covid-19

Ve výboru sekce zimního plavání jsme diskutovali o dopadech pandemie Covid-19 na naše závodění. První otázkou bylo, zda lze hodnotit Český pohár ZP v situaci, kdy zcela nečekaně a neplánovaně vypadly čtyři závěrečné soutěže ze schváleného kalendáře. Shodli jsme se, že Český pohár bude možné vyhodnotit. Skoro jistě není vyloučeno, že by v některých případech došlo ke změnám v pořadí i na předních místech. Ale i v minulosti se z jiných důvodů stávalo, že několik soutěží bylo odvoláno, a samozřejmě nezbylo než tento zásah z vyšší moci akceptovat a celý seriál ČP ZP vyhodnotit.

Další otázkou je, zda se opravdu již definitivně v sezóně 2019/2020 nemůže žádná další soutěž konat. Závody v termínech 14. 3. až 4. 4. byly již neodvolatelně zrušeny, a současný vývoj situace celkem jednoznačně potvrzuje správnost těchto rozhodnutí. Soutěže ZP se podle platných pravidel mohou konat do konce dubna. Je to sice hodně nepravděpodobné, ale může se stát, že v sobotu 25. dubna již bude možné závodit. Požádali jsme klub DZP Haná Prostějov, který měl pořádat závěrečnou soutěž v Záříčí, zda by byl ochoten v takovém případě závod uspořádat. Vystavujeme navržené propozice, a předpokládáme, že v polovině dubna bude možné říci, zda se soutěž opravdu bude konat. Teprve v tu dobu bychom otevřeli systém on-line přihlášek. V záplavě „špatných zpráv“ o rušení všech možných akcí prostě chceme být připraveni pro sice nečekaný, ale přesto možný optimistický případ, že by bylo možné akci uspořádat. Pro odstranění případných pochybností doplňujeme, že soutěž by se konala pouze v případě, že by bylo možné ji uspořádat v plném rozsahu, tj. zejména včetně předpokládaného počtu plavců.

Shodli jsme se, že se nespokojíme s vyhlášením výsledků Českého poháru v zimním plavání 2019/2020 pouze prostřednictvím internetu. Pokud se nebude 25. dubna 2020 navržená soutěž plavat, předpokládáme, že závěrečný ceremoniál proběhne na některé z prvních akcí zimního plavání v říjnu 2020. Zatím nepovažujeme za definitivní a nezvratnou již avizovanou možnost na soutěži v Jičíně. Rozhodnutí oznámíme se zveřejněním kalendáře ČP ZP na sezónu 2020/2021.

Podvýbor sekce ZP, dne 24. března 2020

(Toto vyjádření podvýboru sekce ZP bylo odsouhlaseno i v rámci celé sekce DZP.)