Plavba podzemní říčkou Punkvou + výsledky

V Moravském krasu nedaleko Brna se schází otužilci a zimní plavci každý rok, aby zahájili svoji nastávající zimní plaveckou sezónu.

Krásná krápníková výzdoba na prohlídce zkrácenou trasou, úžasný pohled ze dna propasti Macocha a plavba na elekrolodích po ponorné řece Punkvě až k místu, kde se nad hlavami objeví krásný krápník, zvaný zkamenělý vodník (zkráceně hastrman). A pak již vysvléci do plavek a do vody. To čekalo na většinu účastníků, kteří měli v neděli 2. října 2022 možnost zahájit otužileckou sezónu plaváním v jeskyni na trati 300 metrů na 74. ročníku Memoriálu T.K.Divíška, 42. Liškově Punkvě. Suchou část prohlídky jeskyně okomentoval vtipně průvodce pan Zdeněk Hejč, který má k otužilcům blízko. Jeho otec a strýc byli v 80lechech členy otužileckého oddílu Lokomotiva Brno a v Punkvě plavali mnohokrát..

Jiný začátek měli plavci, kteří se rozhodli pro trať 100 metrů. Ti byli samotným vedoucím Punkevních jeskyní panem Hynkem Pavelkou přepraveni na lodičce z přístaviště v Pustém žlebu proti toku říčky Punkvy ke svému startu. Před vlastní plavbou měli několik minut i na prohlídku nejkrásnější prostory Punkevních jeskyní – Masarykova dómu.

Připomenu i pro nás plavce ještě jedno významné datum. 1. července 1933, tedy před 90 lety, byla slavnostně otevřena veřejnosti celá vodní plavba v Punkevních jeskyních, jak jsme ji mohli projet a proplavat právě tradiční první říjnovou neděli.

Zimní plaveckou akci organizuje každoročně od roku 1987 již 36 let ředitel soutěže Michal Moravec. Od roku 2011 jako člen úspěšného klubu zimních a dálkových plavců FIDES Brno. Před ním organizovali srazy otužilců zakladatel akce Oldřich Liška z oddílu TJ Praha-Hostivař 32krát a předseda oddílu Lokomotiva-Ingstav Brno Antonín Noll 6krát.

Letos o plavání v Punkvě projevilo zájem 236 organizovaných zimních plavců Českého svazu plaveckých sportů, pod jehož patronací se akce koná v rámci seriálu soutěží Českého poháru zimního plavání. Hlásilo se i mnoho dalších zájemců z řad veřejnosti. Organizátor tak měl velmi těžký úkol zredukovat počet plavců na 150 a splnit tak kapacitní technickou podmínku ředitelství Moravského krasu. Limit se díky pochopení v nejpočetněji zastoupených klubech podařilo zajistit. A jako v několika předchozích letech odmítnutí účasti potkalo i neregistrované zájemce.

Nejstarší plavec, který na Punkvě plaval poprvé již v roce 1975 a kterému díky početním omezením málem účast letos unikla, byl Andej Dzuba z nedaleké obce Šošůvka. K jeho letošnímu jubileu 80 let mu přejeme hodně zdraví a mnoho dalších uplavaných metrů a kilometrů.

Pořadatelé děkují Správě jeskyní Moravského a mnoholetému vedoucímu na Punkevních jeskyních panu Hynku Pavelkovi za povolení ke konání akce a pomoc s organizací. Rovněž tak děkují našim každoročním pomocníkům, lékařce závodu paní primářce MUDr. Janě Novotné z Blanska, Ondřeji Karpíškovi z Brna se sanitou zdravotní záchranné služby a kamarádům potápěčům z klubu Skorpen Přerov.

Počasí se letos vydařilo, bylo polojasno, teplota vody 9,3°C a vzduch měl 11°C. V poledne na Skalním mlýně, kde jsme měli zajištěnou společnou stravu, svítilo slunce a bylo ještě tepleji.

Zimní vodě zdar!  Michal


V pondělí 10. 10. byla doručena výsledková listina ve formátu doc.