Ohlédnutí za sezónou 2022 / 2023

Předchozí sezóny byly zasaženy kovidovou krizí: V kalendáři se škrtalo nejprve 5x na jaře 2020, další zimu se konalo pouze pět závodů českého poháru v zimním plavání.  Ani plán sezóny 2021 / 2022 nebyl realizován beze zbytku, čtyři soutěže byly zrušeny. Až nyní v zimě 2022 / 2023 se podařilo zorganizovat všechny naplánované závody, celkem jich proběhlo dvacet sedm, a na řadě z nich byla velmi silná nebo i rekordní účast.

Začínalo se klasicky v neděli 2. října 2022 plaváním v Punkevních jeskyních. Zájem byl vyšší než dostupná kapacita, takže celkem 150 účastníků si mohlo zaplavat ve vodě 9,3°C, ale bez bodového ohodnocení. Potom už se prakticky každou následující sobotu až do 8. dubna 2023 bojovalo o body do Českého poháru ZP.

Třikrát za sezónu se plavalo na nové lokalitě. První taková soutěž se konala 29. října na koupališti v Lulči. Je to zajímavé místo s kvalitním zázemím pro plavce; pokud se povede příště postavit tratě tak, aby byly pro plavce dobře srozumitelné a přesněji vyměřené, rád bych se tam na závodění vracel i v budoucnosti. Další novinky nás čekaly v březnu. Třetí březnovou sobotu pořádal liberecký klub otužilecké závody na zatopeném lomu Kristýna v Hrádku nad Nisou. Soutěž byla perfektně připravená a drobné nedostatky pořadatelé příště jistě napraví. Totéž lze říci i o závodech na řece Malši v Českých Budějovicích, které se konaly o týden později.

V lednu pořádaly obě světové asociace mistrovství světa; ty se dosud v organizaci navzájem střídaly v lichých a sudých sezónách, po kovidových odkladech toto schéma bohužel vzalo za své. Do francouzského Samoëns na Mistrovství světa IISA 2023 se vypravila nepočetná česká výprava ve složení Andrea Klementová a Filip Jícha otec se synem. Přivezli celkem 10 medailí. Podrobněji jsme o českém úspěchu na IISA World Championship 2023 informovali v samostatném článku. O týden později se ve Slovinsku na jezeru Bled konalo 13. Mistrovství světa IWSA. Toho se z Česka zúčastnilo 29 plavců ze čtyř oddílů (Fides, I. PKO, Haná a České Budějovice). Vybojovali celkem 67 medailí, z toho 14 zlatých! Informacím o IWSA šampionátu jsme věnovali také samostatný článek.

Mistrovství České republiky v zimním plavání volným stylem se konalo na Svratce v Brně Jundrově v sobotu 11. února 2023.  Sedmsetpadesát metrů v nejkratším čase odplavali Rostislav Vítek a Andrea Klementová. Také tomuto mistrovství ČR jsme věnovali samostatný příspěvek. Prsařské mistrovství proběhlo na venkovním bazénu v Praze Podolí 4. března. Letos se vyjímečně soutěžilo na krátkém bazénu 33m. Nejrychleji plavala Andrea Klementová, která tak rozšířila svoji letošní sbírku mistrovských medailí o další cenný kov na celkový počet deset. Více informací o prsařském MČR naleznete zde.

Závěrečný závod a vyhlášení výsledků Českého poháru v zimním plavání se konalo na Rumchalpě (Nová Paka). Přijelo rekordních 241 plavců. Vítězným oddílem se stalo I. PKO,  nejlépe bodovali Renata Nováková (SCPAP) a Jiří Polanský (USK). Titul nováčka vybojoval Honza Slavík (SoHK) a skokanem se stala v tomto článku již několikrát zmíněná Andrea Klementová (KLMT). Přehled výsledků Českého poháru v PDF souboru.