Místo rybníku Kníže, Rumchalpa

Po zahájení sezóny na Punkvě a prvních bodovaných závodech ve slavkovském bazénu čekalo otužilce první klání na otevřené vodě. Druhý závod zimní sezóny probíhá tradičně v Jičíně na rybníku Kníže. Kvalita vody však byla tentokrát proti plavcům a tak pořadatelé z oddílu Karavana otužilců Nová Paka museli shánět náhradní dějiště závodu. Nemohli najít lepší místo než zatopený lom Rumchalpa kousek od Jičína. Tento lom využívají a spravují pro své potřeby potápěči, kteří svolili v této oblasti účast zimních plavců, za což jim patří velký dík.

ředitel soutěže otužilců Václav Pačesný, Rumchalpa 2019

V sobotu 19. října dopoledne přivítal plavce krásný slunečný den. Teplota vody se vyšplhala na velmi příjemných 13 °C a její čistota s průhledností do 10 m byla vskutku unikátní. Pro plavce byly připraveny soutěžní tratě na 250 m, 500 m, 750 m a 1000 m. Pro zástupce veřejnosti, kteří by si chtěli zkusit zaplavat, byla připravena nesoutěžní trať 100 m. Soutěže se nakonec zúčastnilo 191 plavců, z toho 93 plavců (62 mužů a 31 žen) si zvolilo nejdelší trať 1000 m.

otužilci na Rumchalpě, podzim 2019, před plaváním

Na trati byly vytyčeny dva okruhy, kratší o délce 250 m a delší 375 m. Po zahájení soutěže výkřikem „Zimní vodě třikrát na-zdar, zdar, zdar“, mohly začít jednotlivé rozplavby. První rozplavbu obstarali plavci nejdelší tratě na 1000 m. Plaval se nejprve okruh 250 m a následně 2 x 375 m. K vidění bylo mnoho pěkných soubojů a maximální nasazení všech plavců. V mužské kategorii s přehledem zvítězil Jiří Polanský (I. PKO), který časem 13:23 překonal i vítězku ženské rozplavby a stal se tedy absolutním vítězem závodu Jičínský Knížepán. Na druhém místě skončil Michal Slanina (FiBr) s časem 14:09 a pro třetí místo si v čase 15:14 doplaval Radek Táborský (I. PKO). Ve druhé ryze ženské rozplavbě kralovala Šárka Landsmannová (I. PKO) časem 13:38 před oddílovou kolegyní Pavlínou Novákovou (I. PKO), která protnula pomyslnou cílovou linii v čase 14:26, bronz brala Radka Eremiášová (FiBr) časem 15:02.

zimní plavání Rumchalpa, nejlepší ženy

I na dalších tratích však byly k vidění krásné výkony a výsledky plavců. Na trati 750 m muži zvítězil Karel Buchta (JPK) před druhým Jaroslavem Jelínkem (SpCh), třetí skončil Milan Rozsíval (I. PKO). V ženách si prvenství vyplavala Jitka Fricová (OtžČt), druhá byla Vladimíra Fialová (FiBr) a třetí Monika Schmidová (SoHK).

Trať 500 m v mužích i ženách ovládli dorostenci Marek Halva (FiBr) a Karolína Spurná (TjHod). Na druhém místě v mužích doplaval Tomáš Prokop (BiJa) před Pavlem Novákem (BiJa). V ženách stříbro brala Tereza Macholdová (TjTá) a bronz Daniela Prokopová (BiJa).

Na nejkratší trati 250 m doplavali muži v pořadí Ondřej Valeš (SoNP), Stanislav Křemen (JPK), Rostislav Dvořák (OtžČt). V ženách zvítězila Monika Janzová  před  Šárkou Diblíkovou (obě OtžČt) a Martinou Kopeckou (I. PKO).

Nesoutěžní trať 100 m absolvovali domácí Olda Ducháček, náchodská Alice Jirásková a dalších šest otužilců.

otužilci Rumchalpa, druhá soutěž sezóny 2019 / 2020

Závody proběhly bez komplikací. Plavci si pochvalovali teplotu a zejména kvalitu vody. Je výborné, že žádní závodníci nepřeceňovali při začátku sezóny své síly a díky tomu neměli přítomní zdravotníci žádnou práci. Příjemnou atmosféru závodů doplnilo občerstvení pro každého závodníka v podobě výborného guláše. Oddíl z Nové Paky se organizace zhostil tradičně na výbornou. Ke skvělým závodům přispělo také nemalou měrou počasí, které bylo velmi milosrdné a po většinu dne se slunce do plavců příjemně opíralo.

Ač je sezóna teprve ve svém počátku, účast plavců je velmi hojná a veškeré výkony ukazují, že se tvrdě zápolí o každý bod. Zimní sezóna se nyní přesune na závod do Horní Cerekve. Věřím, že to bude pro všechny zúčastněné opět krásný plavecký a otužilecký zážitek.